Voor 20 dagen met 20 mensen trekken we van Tokyo naar Fukuoka met allerlei tussenstops. 1697,3 kilometer in totaal met openbaar vervoer. Met 7 gezinnen, en 7 tieners gaan we op pad! Zeven reuze families uit Nederland.
De families komen binnendruppelen op het vliegveld in Tokyo. We zoeven rustig over de weg naar het hotel. Op de 20e verdieping van een giga hotel gaan we in Tokyo vertoeven in de buurt Ikebukuro. De eerste avond kunnen we terecht bij een restaurant met 20 man waar we kennis maken met Kushikatsu. Veel restaurants in Japan zitten op de bovenste verdiepingen, deze zit op de 7e. In Japan leer je horizontaal en verticaal je weg vinden in de grote steden. Kushikatsu zijn groente en vis op een prikkertje. Dit dip je eerst in een beslag, en vervolgens in broodkruimels om het daarna aan je eigen tafel te frituren. Een gezellige familie happening.
De families komen aan met bijzondere verhalen over wat ze zover van Japan hebben gehoord en mee gekregen. De groep komt met allerlei verschillende interesses. De een vindt Manga fantastisch, de ander vindt het heerlijk om dieren te knuffelen en wil zoveel mogelijk dieren zien, de ander heeft een fascinatie voor de marine en het oorlogsschip de Yamato.
Een vrouw vertelt tevens dat haar ouders de Japanners bestempelde als "Een wreed volk." Ze vraagt zich af waar dit vandaan komt. En met een open, onderzoekende blik gaan we samen de reis aan.
We slapen heerlijk in de postzegel hotelkamers op de 20e verdieping. De eerste dag bezoeken we de vismarkt (die voor de laatste paar maanden op deze locatie zit), Meiji park en tempel, Harajuku, het bekende kruispunt en Hachiko’s standbeeld. Tijdens de eerste dag lopen we door een smal straatje in Harajuku. De tieners kopen giga vrolijke zonnebrillen met een hoofdband. De Japanse dames willen maar al te graag met ze op de foto. In deze straat vind je de raarste gadgets, ook veel geïnspireerd op de manga cultuur. De volgende dag gaan we op excursie naar Kamakura, ook een van de oude hoofdsteden van Japan. In Japan is de hoofdstad vele malen veranderd. Met de hele groep gaan we op de fiets. Heerlijk om hier de wind te voelen in dit kustplaatsje. Hier staat een gigantische Boeddha waar bezoekers ook in kunnen. Ook is er een prachtig grote Kanzeon standbeeld te bezoeken. In dit tempelcomplex is er ook een spannende grot met allemaal beelden en minipoppetjes er in. Een van de tieners snapt niet waarom je iets zou "offeren". Een beeldje kopen en daar in de grot neerzetten en daar laten, wat heb je daar nou aan?! De Japanse cultuur zit vol met offer gebruiken. Dit is voor de Kanzeon, een godin. en tsjaa ... uit economisch oogpunt, blijft het onbegrijpelijk! Op deze plek worden allerlei verschillende goden vereerd. Zo is niet elk beeld een boeddha, maar zijn er Jizo, Kanzeon en Daikokuten 大黒天. Een stevig mannetje wat de god is van de aarde, landbouw, rijst en boeren. Hier zitten we even en ik deel wat over het zen boeddhisme. Een waarlijk rust momentje om even weg te zijn uit Tokyo. We eten een heerlijke vegetarische lunch in het restaurant van het tempelcomplex, waar we geserveerd worden door mannen met een geschoren hoofd. Een traditie van het boeddhisme ter inwijding op het spirituele pad en om je gehechtheid op te geven aan de materie. De tuin hier is tevens prachtig. We zien mannen de bomen bij knippen met mini schaartjes, veel wordt met liefde en aandacht gedaan. Dat voel je. We eindigen de dag met de groep aan het strand. Waar er nog een viool en cello concert wordt gegeven in een van de stand café's.
De volgende dag gaat iedereen lekker zijn eigen gang in Tokyo. Iedereen heeft wel iets specifieks voorbereid wat ze graag willen zien.
We ontmoeten elkaar weer in de avond en iedereen is vol mooie verhalen en ervaringen. We eten de laatste avond in Tokyo in een Izakaya. Dit is een traditioneel restaurant wat je kan vergelijken met Tapa's. Allerlei hapjes komen op tafel en je deelt de schalen. We zitten in prachtig afgebakend eethoek, een soort van bed stee achtige ruimtes. Want in Japanse restaurants gaat het niet om gezien worden, maar juist om een gezellige intieme sfeer te creëren met de mensen waar je mee bent. We eindigen de avond in een gigantische Karaoke bar met 7 verdiepingen. Iedereen verschijnt als zijn of haar superhelden of in dierenpakken! We lallen en dansen de avond uit!
Vanaf Tokyo, wat oostelijke hoofdstad betekent en vroeger Edo heette, gaan we naar Matsumoto. Onderweg stoppen we bij een wasabi boerderij, wat alleen kan groeien in stromend bergwater. Een heerlijk verfrissende activiteit en we eindigen met een wasabi ijsje! Dit is het eerste kasteel wat we gaan bezichtigen. Vanaf daar door naar Takayama waar we in een prachtig bergdorpje zitten in een Ryokan. Dit zijn traditionele Japanse hotels met tatami matten en futons, plus een heerlijke onsen. Dit is een Japans bad. Een van de reizigers is die ochtend jarig als we een heerlijk gezamenlijk ontbijt hebben op tatami matten. We zingen een lied en het is een feestelijke dag. We gaan door naar een openlucht museum waar oude gebouwen van Japan staan. Heerlijk om in het groene gebied even te wandelen.
We zetten voort naar Kyoto. In Kyoto bezoeken we Nara en Inari tempel. Kyoto is de oude hoofdstad van Japan. De mensen vullen zich met tempels en geisha's. Plus een paar denken zelfs de Yakuza gespot te hebben. Met een flinke snelheid komt een auto aangereden. Mannen stappen uit trekken hun shirt uit en daaronder komen tatoeages te voorschijn. Een net bloesje gaat aan, en koffertjes uit de achterbak mee en ze duiken zo een Pachinko in. Dit is een giga gok plek over heel Japan, en ik heb me laten vertellen grotendeels ook in handen is van de Yakuza. De Japanse maffia. Veel spannends qua mensen gebeurd er niet in Japan. Het enige wat voor chaos zorgt is de natuur. Zal de cultuur daardoor soms zo veel controle uitoefenen op de materie? En ja we hebben ook gelukkigen onder ons die een Geisha gespot hebben.
Een van de avonturiers gaat alleen op pad naar een berg waar een tempel is waar Reiki haar oorsprong heeft. Berg Kurama heet het. Ze maakt een prachtige bergwandeling. Het bijzondere van Japan is dat als je durft om een paar grote trekpleisters uit de stad te missen en gewoon de bergen in trekt, bij een rivier gaat liggen of zwemmen. Dit is mogelijk bij elke grote stad. Maar soms een lastige keus om een paar highlights te missen. Zo heb je tevens pracht zwem plekken aan de rivier in het westen bij het bamboe bos in Kyoto.
De onsen zijn Japanse warm water bronnen die vaak aanwezig zijn in Ryokans of in hotels. In een van de hotels in Kyoto denken de jongens niemand ziet ons. We gaan gewoon in onze zwembroek. De pret duurt even maar helaas worden ze er toch echt uitgestuurd. De japan onsen etiketten zijn strict. Maar af en toe de regels in Japan uit testen kan zeker geen kwaad en zorgt voor kleine avontuurtjes!
Van Kyoto gaan we naar het giga aquarium in Osaka. Hier hebben we tevens een leuke avond met kimono aanpassen en een rooftoop viewing. Iedereen transformeert in prachtige kleuren in Yukata's, zomer kimono's worden ze ook wel genoemd. Deze zijn van licht katoen gemaakt. We spelen een spel wat oorspronkelijk met echte vissen werd gedaan, nu gelukkig met plastic visjes. De jeugd gaat helemaal op in het schieten met een geweer met een kurk er op. We eten okonimiyaki, octopus balletjes en geschaafd ijs. We krijgen een traditioneel japans diner, met rauwe vis, slakken en soba noodles. Eeuwenoude recepten worden ons voorgeschoteld om het meest prachtige keramiek.
Tijdens het eten in Plaza Osaka deelt iedereen een woord wat ze tot nu toe ervaren hebben in Japan. Iemand deelt "cultuur shock", want ja Japan is niet zomaar een land.
Tijdens deze avond zien we ook een Karate demonstratie. Een van de reizigers is verbaasd dat het meisje wat de demonstratie doet van verlegen en lief naar opeens behoorlijk agressief kan gaan. De vraag is of het agressief is of dat ze in Japan een sterke fighting spirit hebben. In Japan staan de etiketten van Budo sporten hoog.
De avond wordt afgerond met een potje golf op een buitenbaan in het hotel. Wat een eindeloze mogelijkheden hebben die giga torens in Japan toch!
We gaan door naar Hiroshima. We komen terecht in een buurtje met wel 50 mini restaurantjes genaamd Izakaya's. Jonge Japanse dames en heren lijken hier te genieten van allerlei hapjes. Sommige zijn zo klein dat ze maar 3 meter breed zijn en je er maar met 5 aan de bar kan eten.
We gaan de volgende dag naar Miyajima. Een eiland wat vroeger niet toegankelijk was voor de normale mens. Nu is het een prachtig eiland vol met herten die je kan aaien. Een prachtige shinto tempel, een gigantische Tori poort waar mensen onder kunnen lopen bij eb en onder water staat bij vloed. De tieners gaan lekker zwemmen op het strand. Een paar dapperen kiezen voor een bergwandeling, die 90 minuten duurt omhoog. In de hitte van deze extreem warme zomer is het wel echt een pittige wandeling. Maar de ouders stappen goed door en we komen aan op de berg met een prachtige tempel waar een vlam al 1200 brand. We nemen de kabelbaan terug naar beneden. We eindigen de dag ook heerlijk aan het strand en we zijn blij en trots op de prestatie van de prachtige bergwandeling.
De volgende ochtend gaan de meeste naar het peace memorial park en het museum. Iedereen is aangedaan. Een van de reizigers koopt een boek met tekeningen over de gebeurtenis. Hij heeft tevens een button gekocht waar een foto op staat van een horloge wat gevonden is na de atoombom. Na de bom zijn verschillende horloges gevonden die allemaal om 08:15 am, op 6 Augustus 1945. Aangedaan en geraakt reizen we verder. Vol met verhalen en vraagtekens over hoe de bom het leven van de Japanse mensen heeft veranderd.
We maken een korte stop in Himeiji, het witte reiger kasteel. Het kasteel straal een witte schoonheid uit van jewelste. Zo wit en stralend dat het bijna onwerkelijk lijkt. Het kasteel lijkt ook een mysterie te hebben, ondanks dat de stad gebombardeerd is, is de bom die op het kasteel viel niet afgegaan. Het is het enige kasteel wat nog in originele staat is. Het heeft alle vuren en vernietigingen doorstaan. Het staat echt zo stevig als een kasteel! Dit voel je als je het gebouw in loopt. Met een klein groepje wandelen we vervolgens door de tuinen. En we krijgen een verfrissende matcha ceremonie. Een bijzondere diepe stille ervaring in een prachtige tuin.
Vervolgens gaan we naar Kumamoto waar Mt. Aso is. Bij het teruglopen van de vulkaan naar de bus is er een optie om terug te lopen over een mooi natuurpad of met de bus. Twee jonge mannen komen met het idee om te gaan hardlopen. Uiteindelijk zijn we met een team van 5. Hobbelend over het kleine natuurpad rennen we in de hitte terug naar de eerste stop. Bij aankomst staat de hele groep ons op te wachten! Een zeer warm welkom en ze moedigen ons enthousiast aan! Wat een top prestatie.
Van te voren heb ik opgezocht of er festivals zijn in het gebied. Japan staat bekend om haar zomer festivals, Matsuri祭. En ja hoor er is er een in Yamaga. We regelen taxi's en daar gaan we met een deel van de groep op naar het 1000 lantaarn festival. De traditie stamt af van een leger dat door de dikke mist de weg niet kon vinden, en de bevolking van het dorp er voor hebben gezorgd dat het leger de weg werd gewezen in het donker door de paden te verlichten met duizenden fakkels die ze vast hielden. Het bijzondere aan de Japanse zomer festivals is dat de sfeer heel gemoedelijk is. Veel kinderen en families. Ook de kinderen krijgen een speciale rol met het dragen van verlichte lantaarns die ze hebben gemaakt. De Japanse cultuur heeft een scherp oog voor constructie. Ook weer hier op het festival zie je hoe prachtig de lantaarns op de hoofden zijn gemonteerd en hoe precies de lantaarns zelf zijn gemaakt. De kimono's doe de vrouwen dragen zijn het afgelopen jaar gemaakt door een bekende Japanse modeontwerper. Zo komen oud en nieuw in Japan vaak op bijzondere manier met elkaar in harmonie.
In Nagasaki is de groep blij verrast over de connectie die de stad heeft met Nederland. Een van de mensen zegt "Het lijkt een heerlijk kneuterig en wat ouderwetse stad, heerlijk na de vele grote giga moderne steden." We nemen een oud trammetje naar de stop waar ook ons hotel is, Dejima. De Dutch slope en Dejima zelf wat nu een museum is zijn op loopafstand. Hier wordt uitgelegd wat de Nederlanders allemaal brachten en mee namen uit Japan. Ze brachten nieuwe dieren, zoals kamelen en die verschenen opeens op schilderingen. Plus nieuw voedsel zoals tomaten. Ook een giga handel in tin voor munten te smeden. Ook leven de meeste christelijke mensen van Japan in dit gebied, 4% in Nagasaki en wel 14% op de eilanden er om heen. Sommige Europese groepen komen hier zelfs op bedevaart, het gebied telt maar liefst 130 kerken.
Een van de reizigers vertelt geïnspireerd over de Confuciaanse temple, het is de enige buiten China. Ook in de Glovers Garden, die 's avonds ook nog eens heel mooi verlicht is, liggen parels van geschiedenis om op te duiken. Hier ligt een geschiedenis van Madame butterfly and Puccini. Tamaki Miura was de eerste Japanse opera zangeressen geboren in 1884. Een prachtig standbeeld van haar, waarin wordt beschreven dat ze de waarden van de Japanse vrouw met de wereld wilde delen. Een vrouw met een hele grote visie, die over heel de wereld is gaan toeren.
Die avond houden we een "sayonara" party. Dit is in het japans een veel voorkomend gebruik. "Goodbye party". We eten heerlijke "shabu shabu". Vlees en groente wat je in een pot met warm water kookt. Dit doop je in soya saus of in een heerlijke sesam saus, die voor sommige naar pindakaas smaakt. Even een heerlijk vertrouwd smaakje na alle glibberige en dubieuze zaken.
Op de laatste dag gaat een deel naar het verlaten "James Bond" eiland wat voor de kust ligt van Nagasaki. Een ander deel gaat naar Huis ten Bosch, het pretpark wat op Nederland is geïnspireerd. Een bizarre gewaarwording om rond te lopen tussen de grachten huizen.Het andere deel van de groep neemt de boot voor 20 min naar een strand. We komen aan op een heerlijk stuk strand genaamd Iojima. De tieners kunnen heerlijk dobberen op een vlot in de zee. We eindigen de middag met een balspel met wat lokale studenten uit Nagasaki. Een stoere Japanse man draait DJ plaatsjes in de warme strand wind.
Voor vertrek vraag ik de groep als je een ding van Japan mee naar huis zou willen nemen en een ding van Nederland naar Japan wat zou dat zijn. Een van de dochters zegt "Het buigen en dat het zo schoon is". De ander de WC's. Het mooie van 20 paar ogen is dat we ook 20 keer zo veel dingen hebben gezien van Japan. Als een 20 koppig wezen zijn we door Japan getrokken. Als een slang bewogen we. Soms als hele groep, maar vaak in kleine subgroepjes. Zelf de tieners gingen soms met elkaar alleen op pad. Iedereen creëert zo zijn of haar eigen bijzondere momenten tijdens de reis op de plekken die we bezoeken en door de connecties die mensen leggen met de lokale mensen. Het land van de rijzende zon is voor iedereen een fantastische ervaring geweest. En ook al zijn de grenzen nu open voor reizigers en geïnteresseerde.... Het blijft een ongrijpbaar land en mysterieus. We zijn allen door de prachtige gebeurtenissen geraakt. Japan valt niet zomaar te begrijpen en te door tasten… daardoor blijven mensen terug komen…. En zoals mijn Japans vriendin ook altijd zegt "Japan is only for the few".
Comments