Allemachtig Prachtig
Opeens staan we in het midden van de boulevard van Tel Aviv. Flitsende bewegingen van links naar rechts, en rechts naar links. Over de boulevard hupsen en rennen de fitste mensen van Tel Aviv rond. Het is zelfs lastig oversteken op de boulevard, omdat er naast de snelle rennende mensen elektrische steps en fietsers langs komen. Met gratis fitness toestellen sporten de mensen in Tel Aviv de klok rond. Beweging en levenslust springt er zeker van af!
De volgende dag gaan we te voet de stad in. We zien de stad wakker worden. Oppassen op plasjes water van de lekkende airconditionings. Een gedreven kunstenaar en creatieveling verteld over een buurt in het Zuiden van Tel Aviv. Hij heeft een filosofische insteek. Hij stelt de groep vragen: What do you have in your eye, when you hold a bee in your hand?… The beauty is in the eye of the beholder. Hij laat de moderne kant zien van Tel Aviv. Vertelt over hoe goed Israëliërs leren samen werken in het leger, en hoe hier start ups uit rollen. Hij wilt graag het leven extraordinaire maken. En nodigt de groep ook uit om dit in hun leven te doen!
De groep verkent de rest van de dag de stad op eigen houtje. Van Yaffa, naar de Bauhaus gebouwen, lekker op het strand liggen en naar Florentine wat de nieuwe hipster buurt is. Overal kan heerlijk gegeten worden van de fusion kitchen. De vegetariërs onder ons kunnen ook elke avond genieten, aangezien er overal heerlijke voorgerechtjes zijn die volledig vegetarisch zijn. Ze noemen Israël ook wel the vegan country en Tel Aviv “the vegan capital”. Mensen noemen Israel ook wel “Land of the Hummus”. Daar kan iedereen zich wel mee identificeren!
We reizen door naar Akko. Een prachtig stadje met Arabische invloeden. De paarden karren met muziek voor toeristen scheuren door de smalle straten. De deuren van de huizen zijn blauw geschilderd om het kwaad te verdrijven. Overdag dwaalt de groep door het stadje. Onder in de donkere koele tunnels. Veel Moslim families lijken hier op vakantie te komen. Ze genieten van giga speedboten waarmee ze over de haven scheuren. We proeven heerlijke Knaffa, een zoetigheid met geitenkaas en honing! We krijgen een rondleiden van een jongen die hier is opgegroeid. Andrew is zijn naam, en hij is een Christelijke Arabier. Hij verteld over hoe Napoleon zelfs tot aan Akko kam maar het nooit had verslagen. Over dat toen der tijd zelfs “fake news” werd gebruikt door Napoleon, door zichzelf als keizer te benoemen. We worden volgegoten met historische verhalen. Zelfs dat de rabbi die de plaatselijke synagoge heeft
opgericht zijn boeken heeft geprint in Amsterdam en daar heeft gewoond. Altijd bijzonder om de verbindingen te ontdekken met het thuisland. Het ontbijt is het beste hier van de hele trip. Met allerlei verschillende omeletten met toppings, Shakshouka en allerlei soorten broodjes.
We gaan tevens naar Nazareth. Hier verkopen ze heerlijke sapjes op de berg. Een man verteld enthousiast over de Grieks Orthodoxe kerk. Ook is er een prachtige mis gaande in de kerk, met prachtige Maria afbeeldingen uit allerlei verschillende landen.
We slapen vervolgens in Donna Gracia, in Tiberias. Aan het meer van Galilea. Van het arabische weer in het Joodse. Een prachtig hotel wat tevens een museum is. Hier is een munt gevonden met de oudste Hebreeuwse tekst er op van een dame van ongeveer 18 jaar. De munt is gemaakt door een Italiaan. Het hotel staat in het teken van haar. We eten ’s avonds heerlijke vis aan het meer.
We maken een uitstapje naar Safed. Een stadje op een hoge berg. Hier schijnt de Kabbalah haar oorsprong te hebben. Een esoterische stroming van het Jodendom. De mensen zelf zijn hier allemaal traditioneel gekleed. Ook wandelen er wat vrijer geklede jonge jongens rond, die meer de Kabbalah lijken te bestuderen. In the artist quarter zijn er veel kalligrafie werken te koop. Door een trap op te gaan bij het Kabbalah centrum kan je opeens boven alle huizen uitkijken. Het voelt als een bijzondere en mysterieuze plek. In de avond oefenen we wat kalligrafie tijdens het eten. Zo’n kwast of pen vasthouden valt zeker niet mee. Strakke en krullende lijnen zetten doen we niet zomaar na!
Aan het meer bezoeken we Capernaum, the city of Jezus. Hier zien we mensen met de bijbel in hun hand lezen hoe Jezus hier woonde. Ook de kerk van zijn bergrede, en waar hij zijn eerste discipelen tegen kwam die in het meer aan het vissen waren.
We ontmoeten VN blauwhelm soldaten op mount Bental. Met hun lange postuur vertellen ze over het gebied. Over hun team van 150 man van over heel de wereld, hoe ze zonder bewapening de vrede en rust bewaken in het gebied. Met hun perfecte Engels en kalmte is de hele groep onder de indruk. Ze beantwoorden met geduld alle vragen, en een foto momentje kan ook nog!
We gaan vervolgens de grens over. Het heilige land strekt zich verder uit over Jordanië. We ontmoeten onze lokale gids “Ab” oftewel “Abdullha”. Met zijn charme, humor en scherpte entertaint hij de hele groep. Hij zit goed in de cijfers zegt een van de groepsleden. “Hij kent zijn geschiedenis”. De gids Abduhllah komt ons weer ophalen in de ochtend, hij maakt een korte stop en zegt “please give me two Jordanian minutes” with a big smile he disappears and comes back with cookies. Binnen een keer kent hij iedereens namen uit zijn hoofd. Abdullha vertelt het prachtige verhaal over Mozes in de bus. Hij neemt ons mee door Jerash, een oude romeinse stad. We worden verrast met life muziek van twee bedoeïenen. Het lijkt wel Schots zegt er een! We dansen in het amfitheater met onze sjaals die we voor de hitte om ons hoofd hadden gebonden. We komen aan in Amman. We zitten vlak bij Paris circle, downtown and Rainbowstreet. Allemaal hippe leuke eettentjes, ook traditionele. De auto’s komen voorbij razen met luide muziek. Ook is er een markt op het plein.
Als piek neemt hij ons mee naar Petra, hier heeft iedereen naar uitgekeken. De groep is overweldigend door de bouwwerken. En twee dames galopperen op twee prachtige Bedoeïen paarden Petra binnen. Iedereen is ook ontroerd door de ezeltjes en de prachtige karakteristieke hoofden van de Bedoeïenen. Iedereen ontpopt zich tot professionele fotografen en prachtige foto’s worden vervolgens gedeeld op de WhatsApp. We gaan op de foto met traditionele Bedoeïenen officieren. Ze hebben prachtige uniformen aan. De gids verteld dat de Engels de rode Bedoeïenen doeken heeft ingebracht. Het was te verwarrend om allerlei kleuren te hebben in het leger, en de bedoeïenen wilden geen broek aan dus het uniform bestaat nog steeds uit een Djellaba. Het is deze week Eid in Jordanië dus het is behoorlijk rustig. Dit is offerfeest, voor de Jordaanse mensen een erg belangrijk feest. We zien veel schapen langs de weg.
In het hotel kan na Petra genoten worden van een heerlijke Hammam. We gaan door naar een van de meest bijzondere nachten in Jordanië. Onze gids neemt ons mee naar de woestijn in Wadi Rum. Samen gaan op een prachtige jeep tour, racend door de woestijn. Met 4 jeeps achter elkaar. Wat een kracht en snelheid hebben ze zeg! We slapen in bedoeïenententen en genieten van eten op de grond. Sommige van ons leren voor het eerst “Hubbly Bubbly” roken. Als een echte “tribe” sluiten we de avond af. De volgende dag gaan we de grens weer over, ook een avontuurlijk gebeuren. Dat zet ons wel even aan het denken hoe makkelijk we dat in Europa doen en hoe veel controle er hier plaatsvindt.
We hebben de heetste bustocht ooit. “Alsof we als saucijzen broodjes gebakken worden” zegt iemand. We komen aan in Massada. In het hotel, prachtig gebouwd tegen de berg aan, hebben we een heerlijk zwembad. In Massada lopen grote groepen jonge mensen om 07.00 al omhoog via “het slangenpad”. Wij genieten van het uitzicht om 08.00 met de kabelbaan. De groep kijkt heerlijk uit over het gebied en geniet van het uitzicht.
Iemand vraagt ongerust met welk geld moet ik pinnen in de “West Bank”? Een scherpe vraag. We gaan namelijk naar Jericho, hier kan je prima betalen met NIS en met Jordaans geld. Ooit had Palestina een eigen munteenheid, met drie talen er op: Arabisch, Hebreeuws en Engels. Deze munteenheid bestaat niet meer, nu worden Shekels en Jordaanse Dienaren gebruikt. In Jericho zien we een Israëlische border control. Overal waar we komen worden we geconfronteerd met “veiligheidscontroles”.
Vervolgens gaan we door naar Jericho en de dode zee. Om vervolgens eindelijk aan te komen…. In Jerusalem. Het oude centrum van Jeruzalem kan helemaal omarmd worden door onder de oude stadspoorten door te lopen. Dit is prachtig om in de vroege ochtend te doen, en de stad ’s ochtends vroeg wakker te zien worden. Het is toch ook wel spannend deze omstreden stad. Dus iedereen leert op zijn en haar eigen manier de plekken aftasten. Om af te koelen drinken hebben ze in Israël op veel plekken heerlijke munt met citroen limonade. We maken een dagtrip naar Betlehem. We hebben een christelijke Palestijnse gids, hij laat een prachtig kerkje zien in een grot, vertelt over de kerk, heiligen en Hieronymus. We worden overspoeld met verhalen. Een echte historicus. We krijgen een lezing waar onze oren van klapperen. Gelukkig is het naast de verhalen ook een bijzondere ervaring om lang te wachten voordat we een trap af kunnen naar het meest heilige plekken van de kerk. Hier bukken mensen en kussen een zilveren ster, en zelfs een baby van een paar weken oud, krijgt hier haar zegening. We nemen afscheid van de christelijk heilige plek, en gaan naar een andere realiteit. De muur die altijd nog een open zenuw is voor velen. We leven hier in de grootste openluchtgevangenis in de wereld, zegt een van de Palestijnen. We zien graffiti van Banksy. We rijden ook langs het Banksy hotel. Iedereen wordt stil en vind het maar moeilijk the bevatten. Er staat een graffiti met “THIS WALL, WILL FALL”. We keren terug naar het hotel en kijken terug op een bijzondere dag waar we geen woorden voor hebben.
Dan de snelweg terug naar Tel Aviv! We eindigen de trip weer vertrouwd in het hotel waar we begonnen zijn. Iedereen heeft zich kapot gezweet dus nog een laatste duik in de zee om de hitte even af te spoelen. En de mensen gaan dromend weer naar huis. De gezonde spanning van de reizen was helemaal de moeite waard zei een familie. Dromend over wat ze het liefst zouden willen doen als ze nog een keer naar Israël en Jordanië komen. Nieuwe invalshoeken zijn gelegd, nieuwe vriendschappen en nieuwe inzichten gewonnen. De landen nodigen uit voor meer… meer en nog eens meer. Ze zijn zo divers, vervreemdend en bruisend… dat mensen er geen genoeg van kunnen krijgen. Allemachtig Prachtig! Zoals ze zeggen op de oude markten in Jerusalem! Het was weer een zeer bijzondere en magische reis. Allemachtig Prachtig!
Comments